Bloog Wirtualna Polska

Wieś Zawyki

Skocz do komentarzy

Informacja o wsi Zawyki

Wieś Zawyki położona jest w północno-wschodniej Polsce, w województwie podlaskim, na terenie gminy Suraż, w odległości ok. 12 km od miasta Łapy i ok.29 km od Białegostoku.
Zawyki są największą wsią w gminie Suraż, liczą 341 mieszkańców, w tym 85 dzieci i młodzieży w wieku do 20 lat, a ludzi starszych jest 130. Dominującą grupę mieszkańców stanowią rolnicy. Gospodarują oni na niezbyt żyznych terenach leżących w otulinie Narwiańskiego Parku Narodowego. Kierunkiem prowadzonej gospodarki rolnej jest hodowla bydła mlecznego.
Malownicze położenie nad piękną polską rzeką Narew, a także bliskość dziewiczych lasów, dodaje atrakcyjności naszej miejscowości. Przez Zawyki prowadzą szlaki turystyczne: rowerowe, Szlak Kajakowy Pradolina Narwi, Szlak Pieszy Włókniarzy, a także Podlaski Szlak Bociani.
W Zawykach znajdują się obiekty zabytkowe, wpisane do rejestru zabytków. Jest to drewniana Kapliczka ze źródełkiem z XVIII w. a także drewniana Kaplica p.w. Imienia Maryi na dawnym cmentarzu unickim z przełomu XVIII-XIX w., gród „Ostrówek” wczesnośredniowieczny, kurhany z czasów wczesnośredniowiecznych i czasów brązu.
Słabszą stroną naszej wsi jest infrastruktura techniczna. Brak kanalizacji, brak drogi asfaltowej(bruk), wieś nie jest zgazyfikowana, nie ma świetlicy, Domu Kultury, jest tylko stara remiza strażacka, nie ma szkoły, a dostęp do Internetu mają nieliczni.
Mocną stroną jest to, że mamy zasoby i wielki potencjał -młodych ludzi. Od lipca 2007 w Zawykach działa Stowarzyszenie "Nasze Zawyki"
To dzięki nim mamy miejsce do wspólnych spotkań i integracji, salę na zabawy i imprezy okolicznościowe, funkcjonuje boisko do piłki nożnej, plac zabaw dla dzieci, przygotowany jest plac na imprezy i festyny.

oceń

czwartek, 21 sierpnia 2014

Licznik odwiedzin:  7 932

Kalendarz